Procesul de evaluare socio-aptitudinala.
Selectia pentru un astfel de program este reprezentata de un proces complex, menit sa iti testeze toate competentele si abilitatile si sa iti ofere metode diverse de a te pune in valoare. Acest proces poate cuprinde teste de evaluare, de personalitate si chiar si un interviu de grup. Chiar si tipurile de intrebari care iti vor fi adresate la interviu pot varia: intrebari despre CV, intrebari legate de motivatia ta, intrebari despre abilitatile si aptitudini care te recomanda, intrebari situationale sau care descriu scene ipotetice. Procesul de selectie nu trebuie sa te sperie, insa, beneficiile unui astfel de proces sunt si ele pe masura! Candidatii selectati vor fi pregatiti pentru a ocupa pozitii de responsabilitate in companie, ceea ce iti ofera un start excelent in cariera.
Iata care sunt cele mai cautate abilitati si competente:
Abilitatile de comunicare interpersonala
Multi candidati juniori nu realizeaza cat de importanta este, de fapt, abilitatea de a comunica eficient, de a gestiona eficient interactiunile cu persoanele din jur – fie ele colegi, superiori, furnizori sau clienti – si de a se integra cu succes intr-un grup profesional. Pentru acest tip de programe, angajatorii acorda cea mai mare importanta acestor abilitati, ceea ce inseamna ca trebuie nu doar sa te asiguri ca le detii, ci si ca le pui in valoare.
Diplomatia si inteligenta emotionala
Un bun angajat stie cata munca sta in spatele fiecarui proiect, fiecarui task si fiecarei echipe bine sudate. Capacitatea de a relationa/comunica cu oamenii cu care lucrezi te va ajuta sa fii parte dintr-un colectiv puternic si eficient. Diplomatia, de cealalta parte, te va ajuta sa gestionezi situatiile dificile, ceea ce iti va aduce respectul si admiratia echipei tale.
O atitudine pozitiva si abilitatea de a-i motiva pe ceilalti
Daca ai abilitatea de a transforma problemele in provocari carora abia astepti sa le gasesti rezolvarea cea mai eficienta, atunci esti omul potrivit pentru un astfel de program si esti pe drumul cel bun catre anagajare. Ba mai mult, daca esti capabil sa ii motivezi si pe cei din jurul tau si sa ii faci sa iti impartaseasca viziunea optimista, ai sansa de a fi promovat!
Capacitatea de organizare si gestionare a resurselor
Si pentru ca o astfel de pozitie implica realizarea unui numar mare de activitati intr-un timp scurt, trebuie sa stii sa iti gestionezi timpul, sa prioritizezi si sa alegi. Si ca sa alegi inteligent, trebuie sa iti cunosti resursele de care dispu si oamenii cu care lucrezi. Crezi ca poti face toate aceste lucruri?
Asigura-te ca ai toate abilitatile si competentele enumerate mai sus pentru a putea porni in cautarea unui loc de munca pregatit temeinc in acest sens. Fa-ti o lista cu abilitatile pe care experientele tale anterioare le sustin, dar si cu cele pentru care trebuie sa mai lucrezi. Niciodata nu va fi suficient un CV frumos aranjat – nu in cazul unor angajatorii mari, cu experienta. Asa ca trebuie sa identifici oportunitati prin care sa dobandesti/dovedesti competentele practice de care ai nevoie si care sa creasca valoarea CV-ului tau – programe de internship, voluntariat, stagii de practica, experiente pe proiecte si multe altele.
Desi programele de management trainee sunt cel mai dificil de obtinut, sunt si cele care iti ofera cele mai multe beneficii pe plan profesional, pe termen lung. Asa ca evalueaza-ti competentele si pregateste-ti CV-ul pentru locuri de munca in management trainee!